Sociale veiligheid
Pestpreventie
Op 'De Schuilplaats' nemen we kinderen serieus. Er wordt veel met hen gesproken. Soms mogen ze ook meebeslissen. We nemen ook de tijd om met een kind apart te praten als er iets is. We willen dat kinderen zich thuis voelen. Dat kan alleen als een kind zich bij ons veilig voelt. Daar werken we met z’n allen aan. Onderling respect is daarbij erg belangrijk. In de eerste drie weken van het schooljaar wordt er dagelijks extra tijd gereserveerd voor activiteiten die de groepsvorming en sociale vaardigheid bevorderen. Denk hierbij aan kennismakingsspelletjes, interesses peilen, elkaars talenten ontdekken, complimenten geven, leren te zeggen als je iets wilt/niet wilt, enzovoort.
Groepsafspraken
Ook worden er samen met de kinderen eigen groepsafspraken opgesteld. Deze worden zichtbaar in de klas opgehangen. Gedurende het hele jaar worden er in de klas activiteiten gedaan met behulp van de methode 'Leefstijl' om sociaal gedrag te bevorderen en om antisociaal gedrag en pestgedrag zoveel mogelijk te voorkomen. Toch kan het voorkomen dat er in de klas of op het plein onderling problemen zijn of kinderen gepest worden. Signalen die we hierover binnen krijgen, nemen we serieus en we willen samen zo snel mogelijk voor een oplossing zorgen. We handelen dan volgens ons pestprotocol, zie onder.
Er volgt in eerste instantie een gesprek met de gepeste en de pester waarbij samen naar een oplossing wordt gezocht. We nemen ook contact op met de ouders van het gepeste kind en van de pester. Ook de groep zal hier zo nodig in betrokken worden. Als het pesten na de eerste evaluatie niet stopt, kan de pester sancties opgelegd krijgen. Bij aanhoudende problemen kan in samenspraak met ouders deskundige hulp ingeschakeld worden of zelfs tot schorsing overgegaan worden, zie onderstaand protocol
U als ouder/verzorger kunt thuis soms signalen opvangen die kinderen op school verzwijgen. Het is belangrijk dat u aan de bel trekt als u zich zorgen maakt. Samen gaan we dan op zoek naar oplossingen.